På Apples WWDC (utvecklar konferens) keynote 8/6 så visade dom ej upp några nya hårdvaror, men däremot många intressanta och ”smarta” mjukvaror som i höst kommer till nästa iOS (9), OSX (El Captian) och watchOS (2) – de kommer säkert att ändra hur vi använder våra iPhones, iPads och även Mac:ar framöver. Men den riktigt stora nyheten var ändå –  Apple Music!

Spotify logo 2015 Är det en ”Spotify killer”?

Även om jag är en lokal patriot och gärna främjar ”närproducerat”, så tror jag att Apple Music kommer att få mig att byta. De har lika stora mediabibliotek som Spotify, cirka 30 miljoner låtar och håller dessutom en betydligt högre ljudkvalité. Lägg där till smart integration med Siri (se nedan) samt halva priset och fler användare på familjekontot mot Spotify, så lutar det kraftigt mot att byta.

Men samtidigt så uppvisar Apple Music en hel del mycket irriterande störningar i uppkopplingen, oavsett om man använder 4G eller WiFi. Och när jag byter till samma spellista så funkar den klockrent på Spotify. En annan sak som jag faktiskt retar mig lite på är att det har smugit sig in en massa rapp musik överallt, nästan varenda spellista och radio-program har det. Det märks att Apple köpte upp tjänsten av Dr Drey… Men detta är säkert bara lite nybörjar-problem och Apple har även gott om pengar att utveckla tjänsten. Så det kommer nog bli betydligt bättre snart. Det är även spännande om Apple Music snart även erbjuder tv, film, serier m.m. i samma kanal. Kanske i samband med med den troliga lanseringen av Apple TV 4 senare i höst kanske…

 

Apple Music - Buy membership or not?

Apple Music – Buy membership or not?

Medlemskap eller inte?

För 249:-/månad har jag idag ett Spotify Premium familjekonto för fem medlemmar. Apple Music erbjuder motsvarande för 150:-/mån* och då för sex medlemmar.

En betald premium tjänst är helt klart föredra för att slippa reklam, få möjlighet att spara musik lokalt (praktiskt när man tränar / reser utan tillgång till internet mm), kunna lyssna på ”riktiga” radiokanaler och naturligtvis en hel del andra extra funktioner på både Spotify och Apple Music.

 

 

Apple Music + Siri = True

Apple Music + Siri = True

Äntligen smartare Siri (röststyrning) med bättre musik intregration = starkt skäl att byta!

Om du är lite som jag är, så använder du ofta din iPhone för att lyssna på musik, podcasts, böcker, radio m.m. samtidigt som du gör andra saker, som t.ex. tränar, pendlar till jobbet eller snickrar i trädgården. Just då är det mycket smidigt att kunna bara säga till Siri* att t.ex. ”Spela mer låtar som denna”, ”Spela min Löparmusik 2” eller ”Spela topplåtarna från sommaren 2014”.

Men det här är bara början på en smartare musik integration från Apple. Om du t.ex. köpt en Apple Watch, så kan du snart bara vinkla upp armen och säga dessa kommandon och få det utfört! Väldigt smidigt om du just då inte har möjlighet att använda händerna. Din musikupplevelse blir bättre och smidigare vart du än är, tack vare Siris uppdaterade röststyrning (fr.o.m. iOS v8.4).

* Siri röststyrning – håll nere Hem-knappen i tre sekunder på din iPhone eller iPad, så dyker hon upp på skärmen.

 

 

Just nu behöver du inte välja – Apple Music Membership är gratis…

Vi är många som använt Spotify i väldigt många år och är mycket nöjda med vår ”närproducerade” svenska leverantör. Vi har alla skapat massor av spellistor m.m. som vi inte gärna vill göra oss av med och behöva börja om från början. Men trots detta kommer jag, som sann Apple vän, iaf prova på tjänsten när den kommer den 30 juni. Premium versionen ”Apple Music Membership” erbjuds nämligen gratis i tre månader och på den tiden räknar jag med att hinna testa den ordentligt. Sedan kommer jag att ta ett beslut – fortsätta med Spotify eller byta ”tillbaka” till Apple Music. Men jag misstänker redan nu att Spotify kommer få se rejält många avhopp i september, inte bara från mig…

Mer info på Apples hemsida: Apple Music.

Hur kommer du att göra?

 

* Uppskattat svensk kostnad (US-pris + svensk moms).